Waarom de Typologie van Jung

Omdat Jung ons met zijn Typologie:

  • Laat zien wat het brengt als we onze voorkeuren, en die van de collega’s, kennen.

  • Laat begrijpen waarom we van de ene activiteit energie krijgen en van een andere juist niet. Waarom het met die ene collega zo lekker samenwerken is, terwijl het met een andere vaker schuurt. Waarom de ene collega altijd aan het woord is en de ander nauwelijks iets zegt

  • Een spiegel voorhoudt, zodat we ons als mens en als professional kunnen blijven ontwikkelen

De vier dimensies van Typologie als basis

  • Hoe en waar krijg je energie van? (Extraversion / Introversion)

  • Hoe neem je waar? (Sensing / iNtuition)

  • Hoe neem je je besluiten? (Thinking / Feeling)

  • Wat is je manier van leven? (Judging / Percieving)

Op basis van deze vier dimesies onstaan er 16 combinaties van persoonlijkheidstypen (characters). Een huis vol.

Voorkeuren, Geen hokjes

Typologie zegt iets over je (natuurlijke) voorkeur bij het waarnemen van de wereld en het nemen van besluiten. Precies, je voorkeur. Je kunt namelijk alles, het ene gaat je gewoon makkelijker af dan het andere. En in het andere kun je je verder ontwikkelen. Alleen of met je team.

JTI instrument

We maken gebruik van de Jungian Type Index. Dit is een methodiek die mensen inzicht geeft in hun persoonlijke voorkeuren en kan een hulpmiddel zijn bij persoonlijke ontwikkeling. De persoonlijkheidsvoorkeuren zeggen niets over gedrag of capaciteiten. Als jij in staat bent om grotendeels te handelen in overeenstemming met jouw voorkeuren, dan zul je merken dat alles soepeler verloopt, je meer in balans bent en energie krijgt. Het brein wil immers met zo weinig mogelijk energieverlies zoveel mogelijk resultaat.

achtergrond Jung

De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung stelde in zijn theorie over Psychologische Type, dat verschillen in gedrag niet toevallig zijn. Willekeurig lijkend gedrag, zo stelt hij, is niet op toeval gebaseerd. Jung heeft op basis van zelf verrichte observaties en wetenschappelijke onderzoeken vastgesteld, dat gedrag het gevolg is van een aantal mentale (niet zichtbare) activiteiten die door mensen op verschillende manieren worden aangewend. De verschillen in het aanwenden van die mentale activiteiten, maakt ook dat er verschillen ontstaan in (zichtbaar) gedrag. Op basis daarvan ontwikkelt iedereen een eigen gedragspatroon. De gedragsvoorkeuren van Jung zijn aangeboren, de ontwikkeling ervan wordt mede bepaald door opvoeding, omgeving en ervaring. De Typologie van Jung is buiten de medische wereld niet nieuw. Het wordt al jaren gebruikt in het bedrijfsleven en bij de talentontwikkeling in de topsport. Van meer recente datum is de toepassing binnen de medische wereld.  Zo heeft bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir het instrument op grote schaal aangeboden aan huisartsen en specialisten.

There is no such thing as a pure introvert or extrovert. Such a person would be in the lunatic asylum
— Carl Gustav Jung